نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه/بقایی: ایران از توقف نسل‎کشی در غزه حمایت می‎کند/ واکنش به دعوت از ایران برای شرکت در اجلاس شرم‌الشیخ 
چاپ 

نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه/بقایی: ایران از توقف نسل‎کشی در غزه حمایت می‎کند/ واکنش به دعوت از ایران برای شرکت در اجلاس شرم‌الشیخ

سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن تاکید بر اینکه ایران از توقف نسل‎کشی در غزه حمایت می‎کند، گفت که همه جوانب حضور در اجلاس شرم‌الشیخ در جلسه‌های کارشناسی وزارت امور خارجه و بیرون آن بررسی شد.

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، دوشنبه، ۲۱ مهر ۱۴۰۴ با حضور در نشست خبری هفتگی به پرسش‌های خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی درباره مهم‌ترین تحولات عرصه سیاست خارجی در روز‌های اخیر پاسخ داد.

واکنش ایران به توافق آتش‌بس غزه

بقایی در ابتدای نشست خبری به تحولات سریع در منطقه و عرصه بین‌المللی اشاره کرده و گفت: تحولات در غرب آسیا و منطقه پیرامونی ما نیازمند واکنش‌ها و تصمیم‌گیری‌های به موقع است؛ کماکان مهم‌ترین موضوع منطقه تحولات غزه و فلسطین اشغالی است؛ پس از گذشت بیش از ۷۰۰ روز نسل‌کشی بر غزه توافق شد که رژیم صهیونیستی حمله‌های خود را متوقف کند، ما موضع خود را در این رابطه به صراحت اعلام کردیم.

وی اضافه کرد: توقف بمباران غزه، ابعاد و عمق جنایت‌ها را آشکار کرد؛ آواربرداری‌ها در این منطقه در جریان است؛ تجربه‌های منطقه ما در چند دهه گذشته و نقض‌های مکرر آتش‌بس در لبنان توسط رژیم صهیونیستی، جامعه جهانی و کشورهای منطقه باید با چشمان باز مراقب باشند که رژیم صهیونیستی براساس عادت دیرینه نقض عهد نکند.

بقایی گفت: ما هر تحول و رویدادی و کنش و واکنش در محیط پیرامونی و در سطح بین‌المللی را با دقت ارزیابی می‌کنیم و فرصت‌ها و تهدید‌هایی که از روند‌ها و تحولات منطقه‌ای ایجاد شود، ارزیابی می‌کنیم. 

وی اظهار کرد: ما همیشه همه جنبه‌های موضوع خاتمه جنگ غزه را در دست بررسی داشتیم؛ ایران در جایگاهی است که به نحو مقتضی با تهدید‌ها مقابله کند و تهدید‌ها را در چالش‌های مختلف ارزیابی کند.

موضع ایران درباره طرح صلح ترامپ 

بقایی در بخشی دیگر درباره طرح صلح ادعایی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور، گفت: موضع ایران در ۲ بیانیه واضح در ۱۴ مهر و پنجشنبه گذشته تبیین شد؛ ما از هر اقدامی که موجب توقف نسل‌کشی در غزه شود، همواره حمایت کرده‌ایم.

وی اضافه کرد: خواسته اصلی ما در ۲ سال گذشته پایان دادن به نسل‌کشی و محاصره غزه و خروج اشغالگران از این منطقه بوده است؛ در تعاملات ۲ و چندجانبه همیشه این موارد را درخواست کردیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی اظهار کرد: تعرض به اخلاق و انسانیت به موازات نقض حقوق بین‌الملل در جنگ غزه صورت گرفت؛ آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان هم پیشتر گفت که هفت اکتبر در خلأ روی نداد؛ مادامی که حق تعیین سرنوشت فلسطینی‌ها محقق نشود، ما نمی‌توانیم به حل این موضوع امیدوار باشیم.

بقایی درباره تشکر ترامپ از ایران برای حمایت از اجرای طرح صلح، گفت: آنچه درباره توقف نسل‌کشی در غزه شفاف و صریح از سوی ایران بیان شد. 

وی اضافه کرد: موضع اصولی ایران در قالب ۲ بیانیه و به‌صورت شفاهی در رسانه‌ها بود؛ اگرچه ابهام‌ها و تردید‌های جدی درباره طرح به دلیل سوابق وجود دارد.

تصمیم ایران درباره حضور در نشست شرم‌الشیخ 

بقایی درباره حضور ایران در نشست شرم‌الشیخ، گفت: ما دعوتنامه‌ای از طرف عبدالفاتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر خطاب به رئیس‌جمهور کشور دریافت کردیم.

وی اضافه کرد: همه جوانب امر در جلسه‌های کارشناسی وزارت امور خارجه و بیرون آن بررسی شد و ابعاد مثبت و منفی شرکت یا عدم شرکت سنجیده شده و در نهایت به تصمیم تامین‌کننده منافع کشور رسیدیم که اعلام شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه بازیگری در تحولات منطقه و بین‌الملل ضرورتا با مشارکت فیزیکی در یک رویداد شکل نمی‌گیرد، تصریح کرد: نفوذ و اثرگذاری ایران محدود به شرکت یا عدم شرکت در نشست بین‌المللی نیست؛ ما در ۲ سال گذشته از اصلی‌ترین بازیگران اعمال‌کننده فشار بر رژیم صهیونیستی بودیم؛ ما در سطح سازمان همکاری اسلامی و سازمان ملل و منطقه فعالیت کردیم و خواهیم کرد.

ایران حق دارد که نمایندگان خود را نامزد حضور در بخش‌های مرتبط با شورای حقوق بشر کند

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش میزان درباره واکنش وزارت امور خارجه به انتقاد برخی رسانه‌ها و نهاد‌های غربی نسبت به انتخاب نمایندگانی از ایران و چین در کمیته مشورتی شورای حقوق بشر سازمان ملل، گفت: اینکه در قبال انتخاب نمایندگان ۲ کشور برای حضور در یک کمیته مشورتی شورای حقوق بشر چنین فضاسازی راه بیفتد بسیار عجیب است.

وی اضافه کرد: این نشان‌دهنده ذهنیت تمامیت‌خواه کشور‌هایی است که تلاش می‌کنند نهاد‌های بین‌المللی را تحت سیطره خود قرار بدهند؛ ایران عضو سازمان ملل و عضو ناظر شورای حقوق بشر است و حق دارد نمایندگان خود را نامزد حضور در هر یک از بخش‌های مرتبط با شورای حقوق بشر کند

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: حضور ایران و کشور‌های دیگر ازجمله چین در این زمینه مفید خواهد بود، چرا که نگاه متوازن‎تری را به مباحث حقوق بشر و دیگر مباحث بین‌المللی ایجاد می‌کند.

واکنش ایران به اظهارات پوتین درمورد پیغام رژیم صهیونیستی

بقایی درباره اظهارت ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه درمورد پیغام رژیم صهیونیستی به ایران درباره عدم حمله جدید، گفت: ما حرف‌ها و نکات کشور‌های دوست را می‌شنویم و در عین حال مراقب تحولات هستیم و فکر می‌کنیم با توجه به سابقه فریبکاری رژیم صهیونیستی لازم است در همه سطوح ازجمله دفاعی هوشیاری خود را همواره حفظ کنیم.

آخرین پیگیری‌های مربوط به پرونده مهدیه اسفندیاری 

سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر درباره آخرین وضعیت پیگیری پرونده مهدیه اسفندیاری، شهروند ایرانی بازداشت‌شده در فرانسه و تبادل زندانیان با این کشور، گفت: ما با جدیت پیگیر پرونده اسفندیاری هستیم و مقدمات کار از جانب ما فراهم است.

واکنش ایران به تنش میان افغانستان و پاکستان

بقایی درباره تنش اخیر افغانستان و پاکستان، گفت: امنیت و ثبات در محیط پیرامونی برای ما بسیار مهم است.

وی اظهار کرد: این ۲ کشور همسایه مسلمان ما هستند و هرگونه تنش میان آن‌ها تبعاتی فراتر از مرزهایشان دارد؛ ما با انتشار بیانیه خواستار خویشتنداری طرفین شدیم و تاکید کردیم که موضوع از طریق گفت‌وگو حل‌وفصل شود.

با توجه به مسائل کشور درباره مذاکره تصمیم‌گیری می‌کنیم

بقایی در بخشی دیگر درباره مذاکره احتمالی با آمریکا، با بیان اینکه هیچ کشور یا سامانه حکمرانی نمی‌تواند بدون در نظر داشتن تجارب قبلی در تعامل با دیگر کشور‌ها تصمیم‌گیری کند، گفت: تصمیم‌های جاری نتیجه تجارب قبلی است و ما از آمریکا در چند دهه گذشته به‌ویژه در چند ماه اخیر تجربه تلخی داریم. 

وی اضافه کرد: در آینده هم با چشمان باز و با در نظر داشتن مصالح کشور و زمانی که نظام به نتیجه برسد که دیپلماسی تامین‌کننده منافع کشور است، درباره مذاکره تصمیم‌گیری می‌کنیم.

شکنجه و بازداشت‌شدن فعالان صمود اقدامی تروریستی است

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره شکنجه و بازداشت فعالان ناوگان جهانی صمود توسط رژیم صهیونیستی، گفت: این اقدام سابقه طولانی دارد و از رژیمی که ۷۰ هزار انسان را در ۲ سال قتل‌عام کرده است، عجیب نیست.

وی تاکید کرد: این اقدام تروریستی است؛ حمله به کاروان، بازداشت فعالان و شکنجه آن‌ها از نظر حقوق بشری قابل پیگرد است و کشورهایی که شهروندانشان در این ناوگان حضور داشتند، در وهلهه نخست باید اقدام کنند.

اروپایی‌ها نشان دهند که از استقلال عمل و قدرت تصمیم‌گیری برخوردارند 

بقایی درباره فراخوانی سفیران ایران در سه کشور اروپایی به ایران، گفت: سفیران ما در انگلیس، آلمان و فرانسه برای مشورت فراخواندن شدند و جلسه‌های متعددی درباره بررسی ابعاد روابط با سه کشور اروپایی داشتیم؛ آن‌ها به محل ماموریت خود بازگشتند.

وی با اشاره به بیانیه تروئیکای اروپایی درباره آمادگی برای مذاکره، اظهار کرد: این بیانیه تکرار مواضع سه کشور اروپایی در برهه‌های زمانی مختلف است؛ برخی مفاد بیانیه موضوعیت ندارند و در برخی مفاد بیانیه حسن نیت وجود ندارد؛ اروپایی‌ها باید نشان دهند که از استقلال عمل و قدرت تصمیم‌گیری برخوردارند تا به‌عنوان بازیگر معتبر در نزد افکار عمومی و کشور‌های جامعه بین‌المللی شناخته شوند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: در مورد اینکه چه خواهد شد، نمی‌توانیم پیشگویی کنیم، ولی بی‌تردید تجربه به‌ویژه در دیپلماسی بهترین آموزگار است؛ تجربه ۱۰ ساله ما در اجرای برجام نشان می‌دهد که اروپایی‌ها در اجرای تعهدهای برجامی قصور داشتند و بدتر از آن از سازوکار فنی ماشه، استفاده سیاسی کردند؛ این اقدام توجیه حقوقی، اخلاقی و ‌منطقی نداشت؛ اروپایی‌ها باید در سیاست‌های خود تجدیدنظر کرده و به جهان نشان دهند که بازیگر معتبری در مناسبات چندجانبه هستند.

قطعنامه ۲۲۳۱ در ۲۶ مهر باید خاتمه یابد 

بقایی در بخشی دیگر گفت: ۱۸ اکتبر، ۲۶ مهر تاریخ پایان قطعنامه ۲۲۳۱ است؛ ما فکر می‌کنیم این قطعنامه باید در موعد مقرر خاتمه یابد؛ شورای امنیت درباره بازگشت قطعنامه‌های لغوشده علیه ایران تصمیمی نگرفته و سه کشور اروپایی چنین اقدامی را انجام دادند و دبیرخانه سازمان ملل آن را اعلام کرد.

وی اضافه کرد: این اقدام با مخالفت صریح چین و روسیه مواجه شد و آشفتگی حقوقی رخ داد که سه کشور اروپایی مسئول آن هستند؛ اصل این اقدام غیرقانونی بود و ما از کشور‌ها انتظار داریم که بازگشت قطعنامه‌های لغوشده را اجرا نکنند؛ موضع چین و روسیه در این باره صریحا به دبیرخانه اعلام شده است؛ اقدام تروئیکا و تلاش آن‌ها برای تامین مطامع سیاسی در شورای امنیت نباید واجد آثار حقوقی باشد.

استفاده رژیم صهیونیستی از عادی‌سازی برای تداوم جنایت و توجیه نسل‌کشی است

بقایی درباره ادعا‌ها در موضوع عادی‌سازی در منطقه درپی اجرای توافق آتش‌بس، گفت: این موضوع، یک کار تحلیلی است؛ من می‌توانم بگویم که در هر کنشی توسط کشور‌های منطقه باید ماهیت رژیم صهیونیستی و ماهیت موضوع فلسطین و آنچه به عادی‌سازی مشهور است، مورد توجه قرار گیرد.

وی تاکید کرد: رژیم صهیونیستی تاکنون از عادی‌سازی برای تداوم جنایت و توجیه نسل‌کشی استفاده کرده است.

همزمان با تهاجم رژیم صهیونیستی به ایران کارزار چندجانبه و جنگ شناختی علیه ایران اجرا شد

بقایی در واکنش به برخی گزارش‌ها درمورد فعالیت‌های رژیم صهیونیستی علیه ایران در فضای مجازی، گفت: آنچه برای ما عیان بود، بیان شد؛ برای ما روشن بود که همزمان با تهاجم رژیم صهیونیستی به ایران کارزار چندجانبه و جنگ شناختی علیه ایران برای القای روایت‌های واژگون اجرا شد.

وی اضافه کرد: چیزی که بار‌ها رسانه‌ها و مسئولان ما هشدار دادند، رسانه‌های غربی با سند و مدرک بیان کردند؛ این امر نشان می‌دهد رژیم صهیونیستی کارزار هدفمندی برای تخریب افراد و رسانه‌ها انجام می‌دهد تا روایت متوازن از تحولات منطقه انجام نشود؛ این جنگ شناختی علیه کشور‌های مختلف منطقه مورد استفاده قرار گرفت.

توضیحات وزارت امور خارجه درباره رابطه ایران و آژانس 

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره رابطه ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت: ما کماکان عضو ان‌پی‌تی و متعهد به توافقنامه پادمان هستیم؛ تلاش کردیم در چارچوب تفاهم با آژانس شرایط رابطه تعامل در شرایط جدید را ایجاد کنیم، اما طرف‌های مقابل رویکرد با حسن نیت ایران را قدر ندانستند.

وی اضافه کرد: تلاش اروپایی‌ها برای بازگشت قطعنامه‌های لغوشده تفاهم قاهره را از کارایی انداخت و این سه کشور باعث و بانی این شرایط هستند؛ نمی‌توانیم بگوییم در روز‌های آتی تماس یا رایزنی با آژانس داریم، اما دیپلماسی تعطیل‌بردار نیست.

واکنش ایران به انتخاب برنده صلح نوبل ۲۰۲۵

بقایی درباره سیاست‌زدگی صلح نوبل و انتخاب برنده نوبل ۲۰۲۵، گفت: این جوایز نمی‌توانند ملاک تشخیص صلح‌دوستی یا مخالفت با صلح باشد؛ نامزد‌های دریافت این جوایز هم سابقه روشنی در پیشبرد صلح نداشتند. 

وی تصریح کرد: کسانی در طول تاریخ این جایزه و جایزه‌های مشابه را بردند که موضع‌گیری‌های قابل انتقاد و سابقه سیاهی درباره صلح داشتند؛ اگر این عملکرد‌ها را کنار هم بگذاریم که دور از ذهن نخواهد بود که نتانیاهو سال آینده مدعی نوبل صلح شود.

کیفیت آب صادراتی ایران روشن است

بقایی در بخشی دیگر درباره گزارش‌های مربوط به فوت ۲ شهروند عمانی، گفت: فقط بحث آب ایران نیست و کیفیت آب صادراتی ایران روشن است؛ بحث آبروی شرکت ایرانی است که در این روند مخدوش شد. 

وی اظهار کرد: در تماس سفارت ایران در عمان با مراجع عمانی موضوع را پیگیری کردیم؛ در احضار روز گذشته کاردار عمان به وزارت امور خارجه هم خواستار پیگیری موضوع شدیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در حمایت از حقوق تجاری شرکت‌های ایرانی در خارج از کشور اقدام‌های لازم را انجام داده است؛ منتظر توضیح لازم از سمت عمانی‌ها هستیم.

نگاه یک‌سویه آمریکا به مباحث فیمابین با ایران

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارات سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه در مورد توافق جامع نداشتن با اروپا و آمریکا، گفت: ایران با کشورهای مختلفی توافق جامع امضا کرده است؛ کشور‌های مختلفی که ایران با آن‌ها توافق جامع دارد، با کشور‌های مورد بحث متفاوت هستند. 

وی تصریح کرد: در هر مذاکره‌ای که دادو ستد منصفانه مدنظر نباشد، توافقی شکل نمی‌گیرد؛ به‌صئرت خاص، سابقه دولت‌های مختلف آمریکا نشان داد که آن‌ها نگاهی یک‌سویه به مباحث فیمابین با ایران دارند؛ ما درباره یک موضوع و آن هم هسته‌ای با طرف مقابل به توافق رسیدیم، اما عملکرد آن‌ها چگونه بود؟

دلیل موضوع فلسطین اشغالگری رژیم صهیونیستی است 

سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر درباره عدم نتیجه‌مند بودن روند‌های مربوط به موضوع فلسطین، گفت: دلیل روشن این است که در همه طرح‌ها صورت‌مسئله نادیده گرفته شده یا به‌صورت گمراه‌کننده مطرح شد.

وی اضافه کرد: دلیل موضوع فلسطین اشغالگری رژیم صهیونیستی است؛ مادامی که دلیل اصلی مشکل یعنی تامین حق تعیین سرنوشت فلسطینی‌ها درمان نشود، شاهد تداوم مشکل در منطقه و در سطح جهان خواهیم بود.

لزوم همکاری ایران، افغانستان و پاکستان برای مقابله با تروریسم

بقای در بخشی دیگر گفت: در سال‌های اخیر ما، افغانستان و پاکستان با اقدام‌های تروریستی مواجه بودیم؛ اعتقاد داریم که مقابله با تروریسم نیازمند همکاری کشور‌هایی است که مأمن تروریست‌ها شده‌اند. 

وی اضافه کرد: مراجع امنیتی و انتظامی در تماس با کشور‌های همسایه شواهد مربوط به اقدام تروریستی چابهار را ارائه کردند؛ ایران و پاکستان عزم جدی برای مقابله با تروریسم دارند، زیرا از تاثیر منفی تروریسم بر مرز‌های مشترک آگاه هستند؛ امیدواریم تفاهم‌های ۲ سال اخیر با پاکستان برای مقابله با تروریسم اجرا شود.

انتهای پیام/ 

درباره نویسنده

17414مطلب نوشته است .



نوشتن دیدگاه

 

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت یمین نیوز می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
تاسیس 1394

طراحی شده توسط گروه گرافیم