مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا؛ جدیت در تهران و اختلاف در واشنگتن 
چاپ 

مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا؛ جدیت در تهران و اختلاف در واشنگتن

تعویق دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا که برای ۱۳ اردیبهشت برنامه‌ریزی شده بود، تردید درباره جدیت واشنگتن برای برداشتن گام‌های موثر در مسیر دیپلماسی را بیشتر کرد.

در حالی که دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به میانجی‌گری عمان برای روز شنبه، ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ در رُم، پایتخت اروپا برنامه‌ریزی شده بود، گمانه‌زنی‌ها درباره به تعویق افتادن این دور از مذاکرات از عصر پنجشنبه، ۱۱ اردیبهشت جدی شد.

خبرنگار رسانه آمریکایی اکسیوس خبر تعویق این دور از مذاکرات و متعاقب آن نشست تروئیکای اروپایی و ایران را که برای روز جمعه برنامه‌ریزی شده بود، اعلام کرد و از احتمال برگزاری این مذاکرات در هفته آینده خبر داد.

با فاصله اندک زمانی، بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان که کشورش میانجی مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا است، در ایکس نوشت که نشست برنامه‌ریزی‌شده در رُم به دلایل لجستیکی به تعویق افتاده و برنامه‌ریزی مجدد برای برگزاری دور چهارم مذاکرات در حال انجام است.

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در این باره گفت که تعویق زمان برگزاری دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا پیشنهاد عمان بوده است و درباره تاریخ بعدی اطلاع‌رسانی خواهد شد.

وی در ادامه با تاکید مجدد بر اینکه اراده ایران برای بهره‌گیری از دیپلماسی جهت تامین منافع مشروع و قانونی ملت ایران و خاتمه دادن به تحریم و فشار اقتصادی که حقوق انسانی و رفاه ایرانیان را نشانه گرفته است، گفت: هیئت نمایندگی ایران از‌ابتدای ورود به گفت‌و‌گو‌ها با حسن نیت، چارچوب‌های مشخصی را براساس مواضع اصولی کشور تعیین کرد.

به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه، مواضع یادشده وفق حقوق بین‌الملل در حوزه استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای و خاتمه تحریم‌های غیرقانونی تعیین شده‌اند و ایران جدیت خود را برای گفت‌وگوی منجر به تفاهم عادلانه، معقول و پایدار نشان داده است.

بقایی تاکید کرد: ایران در این مسیر با قوت و قدرت ثابت‌قدم خواهد بود.

سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه نیز با انتشار پیامی در ایکس نوشت: ما به همراه طرف‌های عمانی و آمریکایی، تصمیم گرفتیم دور چهارم مذاکرات را به دلایل تدارکاتی و فنی به تعویق بیندازیم.

به گفته وی، از طرف ایران، هیچ تغییری در عزم ما برای دستیابی به یک راه‌حل مذاکراتی ایجاد نشده است؛ در واقع، ما بیش از هر زمان دیگری مصمم به دستیابی به یک توافق عادلانه و متوازن هستیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: توافقی که پایان تحریم‌ها را تضمین و درباره اینکه برنامه هسته‌ای ایران برای همیشه صلح‌آمیز خواهد ماند اعتمادسازی کند، ضمن آنکه تضمین شود حقوق ایران به طور کامل رعایت خواهد شد.

خبرگزاری رویترز نیز به نقل از یک مقام ایرانی اعلام کرد که تحریم‌های آمریکا در مسیر تلاش‌های دیپلماتیک برای حل‌وفصل موضوع هسته‌ای قرار ندارد.

توضیحات وزیر و سخنگوی وزارت امور خارجه درباره به تعویق افتادن دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، واقعیت مهمی را مورد تاکید قرار داده است.

در حالی که ایران جدیت خود را برای انجام مذاکرات منجر به نتیجه، در عمل نشان داده است، اقدام‌ها و سیگنال‌های متناقض واشنگتن، تردید‌ها درباره جدیت طرف آمریکایی را پررنگ کرده است.

آمریکا در آستانه برگزاری دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم با ایران، اقدام به اعمال ۲ دور تحریم اقتصادی علیه ایران کرد؛ اقدامی که با واکنش جدی ایران مواجه و محکوم شد.

در عین حال، پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا نیز با انتشار پیام تهدیدآمیز در ایکس گامی دیگر در این مسیر برداشت.

استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه که ریاست هیئت مذاکره‌کننده آمریکا در مذاکرات غیرمستقیم با ایران را برعهده دارد، پیام تهدید و تحریک‌آمیز هگست را بازنشر کرد.

در بخش دیگری از این دومینو، مایکل والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا در مصاحبه با فاکس‌نیوز در روز پنجشنبه، مدعی شد که ویتکاف آماده بازگشت ایران به میز مذاکره است تا مذاکرات را از سر بگیرد.

این در حالی است که پیشتر سخنگوی وزارت امور خارجه در این باره گفت: مسئولیت تبعات و آثار مخرب مترتب بر رفتار‌های ضدونقیض و بیانیه‌های تحریک‌آمیز مقام‌های آمریکا در رابطه با ایران، بر عهده طرف آمریکایی خواهد بود.

چند ساعت پس از انتشار مصاحبه والتز، رسانه‌های مختلف از پیاده شدن وی از قطار دولت ترامپ خبر دادند.

پس از گزارش دیلی‌میل درباره تصمیم ترامپ به برکناری والتز، سی‌بی‌اس از استعفای مشاور امنیت ملی آمریکا خبر داد.

واکنش با تاخیر آمریکا به تعویق زمان برگزاری دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم هم با طرح یک ادعا روی داد.

تمی بروس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پنجشنبه شب در این باره ادعا کرد: زمان و محل برگزاری دور تازه گفت‌و‌گو‌های ایران به‌زودی مشخص خواهد شد؛ آمریکا هرگز آمادگی خود برای شرکت در گفت‌و‌گو‌های روز شنبه را اعلام نکرد.

این ادعا در حالی مطرح شد که مقام‌های آمریکایی پیشتر در گفت‌و‌گو با رسانه‌ها، موافقت واشنگتن را با برگزاری این دور اعلام کرده بودند.

سیگنال‌های متناقض آمریکا در میانه برگزاری مذاکرات غیرمستقیم با ایران واقعیتی را در خود گنجانده است؛ اختلاف‌نظر میان مقام‌های آمریکا فراتر از گزارش‌های صرفا رسانه‌ای بوده و در میدان عمل نمایان شده‌اند.

براساس گزارش‌های یادشده در تیم ترامپ در موضوع ایران اختلاف‌نظر گسترده‌ای وجود دارد و عملا ۲ جبهه شکل گرفته‌اند؛ در حالی که دسته‌ای مسیر مذاکره را پیشنهاد می‌دهند، گروهی دیگر بر طبل اجرای سیاست‌های شکست‌خورده‌ای مانند فشار حداکثری می‌کوبند.

واقعیت غیرقابل انکار این است که سیاست شکست‌خورده  فشار حداکثری علیه ایران، گواهی از رویکرد متناقض تصمیم‌گیران آمریکایی و فقدان حسن‌نیت و جدیت در آن‌ها برای پیشبرد مسیر دیپلماسی است.

انتهای پیام/

درباره نویسنده

16790مطلب نوشته است .



نوشتن دیدگاه

 

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت یمین نیوز می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
تاسیس 1394

طراحی شده توسط گروه آرکو